Valget falt på malmfuru!


Bilde er lånt fra materialbanken.no
Nå ligger det utvendig kleding til hele hytta hjemme på gårdsplassen, og valget falt til slutt på malmfuru fra Aavatsmark Sag på Høylandet.

Vi har vært meget usikker på valg av utvendig kleding og har gått fra villmarkskledning, til liggende kledning og nå stående kledning. Fargevalg har også vært diskutert, men vi har hele tiden vært enige om at fargen på hytta måtte bli grå eller gråbrun. Svart har også blitt nevnt.

Utvendig kledning behandlet med jernvitrol er ganske omdiskutert og de lærde strides om dette er bra eller dårlig. Vi liker fargenyansene som jernvitrol gir, og har hatt lyst til å bruke dette av to grunner:

1. Flott fargespill i treverket
2. 100 % vedlikeholdsfritt. Slipper å beise hytta!

 Bildene ovenfor viser ubehandlet malmfuru til venstre og malmfuru behandlet med jernvitrol til høyre (effekt etter ca. 10 mnd.)

Så etter litt om og men ble det til at vi bestilte malmfuru som vi behandler med jernvitrol. For de som ikke helt vet hva jeg snakker om når jeg skriver om malmfuru og jernvitrol så kommer det en faktadel her:

Malmfuru er en fellesbetegnelse på trær som kommer fra områder der furua er "sentvoksende". Kledningen vi har kjøpt er 100 % kjerneved fra 250 år gamle trær hogget er i Namdalen. I furua er kjerneveden fra naturens side mettet med stoffer som gir naturlig beskyttelse mot sopp og råte. Kjerneved er den rødbrune veden i midten av furustokken som går fra margen og utover. Dette er død ved som ikke lenger deltar i vann- og næringstransporten i treet. 

Ubehandlet klednng vil utvikle seg ulikt avhengig av sol, nedbør og temperatur. Det vil derfor bli store forskjeller på ulike himmelretninger og hvordan nedbørsbelastningen blir. Vi vil nok oppleve at treverket får store fargeforskjeller, og det er derfor vi skal jernvitrolbehandle kledningen. Da vil vi fremskynde gråningsprosessen som gjør at veggene vil utvikle seg mer likt fargemessig.

Malmfuru behandlet med jernvitrol - vær og vind gir ulike fargenyanser!!
Men ved å velge denne typen kledning og behandling med jernvitrol må vi godta at hytta får ulike fargenyanser. Blir det for ille er beis et alternativ - MEN da skal det være skikkelig ille :)

Malmfuru behandlet med jernvitrol, bildet fra http://tela.no/

Eldgammel malmfuru :)

Prisen for malmfuru er betraktelig høyere enn vanlig kledning, men det er verd hver en krone når man slipper utgiftene til vedlikehold i all framtid!

Hva er jernvitrol? 

Påføring av jernvitrol er en metode for gråning av treverk, først og fremst gran og furu. En behandling med jernvitrol gir etter en tids væreksponering av sol lys og fuktighet en gråbrun/sølvfarget utseende, ikke ulikt en yttervegg som har blitt utsatt for vær og vind noen år.Når jernvitrol påføres og blir tørr, blir overflaten først svakt grågrønn, men grønnskjæret forsvinner etterhvert, og erstattes av en sølvgrå til gråbrun farge. Det tar normalt 5 -12 månder for å få ferdig resultat.




Slik gjør du: 


Utstyr til 10 ltr. (dekker 50m2): 1 kg Jernvitriol, 10 ltr. vann, 3 teskjeer kjønrøk pigment, 1 plastbøtte, 1 stor beis-pensel. 

Rør ut 1 kg Jernvitriol i 10 liter varmt vann i en plastbøtte. Blandingen blir lys grønn. Den er ikke giftig, men det anbefales alltid å benytte egnede hansker i kjemiske blandinger. Tilsett 3 teskjeer med Kjønrøk pigment. Dette er for å få en grålig tone på blandingen, noe som hjelper oss når vi skal se hvor vi har penslet på væsken. 

Blandingen strykes umiddelbart på overflaten, og tørker i løpet av noen få minutter. Det endelige utseende for denne behandlingen vil man normalt se etter ca 9 mnd. Prosessen går raskere hvis overflaten jevnelig dusjes forsiktig med vann. Jernvitriol kan få spiker og beslag til å ruste, så det anbefales å bruke rustfrie/syrefaste skruer eller spiker. 

1 kg. jernvitrol koster ca 200,- kr. 

Vi skal få på bordkledningen på gammeldelen av hytta før vinteren kommer. Må nok prioritere dette før vi begynner med tilbygget fordi noen av de gamle stokkene i laftahytta er litt dårlige. Vi kler hytta utvendig og har stokkene synlige innvendig. 

Dette ble et faktainnlegg mest til nytte for oss selv, men kanskje også til god info for andre :) 


-Cathrine-

Kommentarer

  1. Hva er erfaringen nå? Fornøyd? Har du bilder?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Fargevalg – det er vanskelig det!

Godt fornøyd med hyttegulvet