Fargevalg – det er vanskelig det!


 
Hytta har enda ikke kommet opp, men det er greit å være godt i gang med planleggingen. Vegger, tak og gulv skal beises før vi tar det med innover til hytta, og vi satser på å beise alt ferdig før sommeren er over :)

Valg av farger og produkter er ikke lett når en ny hytte skal bygges. Dette gjelder både innvendig og utvendig. Hyttemannen har ikke så mange formeninger om dette (joda, han har noen få..), så jeg står egentlig ganske fritt til å velge farger og produkter. En ting er helt sikkert,- det blir ikke hvitt slik som hjemme!

Fra nettsidene til Tyrilin.
 Jeg leser nettsider opp og ned og i mente, og finner stadig nye ideer og farger. Det er åpen himling i taket på stue og kjøkken, og vi har bestemt at vi beiser panelet hvitt før vi legger det på i taket. På veggene tror jeg valget faller på et strøk med fargen drivved, men er ikke helt sikker på dette valget enda J
 
Lady interiørbeis, farge valnøtt
 
Det står mellom Tyrilin interiørbeis eller Jotun Lady interiørbeis, og valget er enda ikke tatt.
 
På Tyrilins nettsider står det så fint: "et ligger i Tyrilins, og treets natur å prøve seg frem til den perfekte kombinasjonen av lød, fargespill og struktur. Til syvende og sist er det dine idéer, og din hyttedrøm som skal frem. Forsøk med forskjellige fargekombinasjoner og påføringsmetoder før du beiser. Hvordan ser den perfekte veggen ut? Og hvordan spiller lyset fra kveldssola i takpanelet? Det er din hyttedrøm, lykke til! "

 
Fint skrevet, men jeg liker ikke nettsidene til Tyrilin så godt. De legger ikke vekt på produkter og farger slik jeg ser det, for da er sidene til Jotun Lady mye bedre med større leseflater og fine fargepaletter. For meg som leser det meste på nett, så er nettsidenes oppbygging også viktig når jeg til slutt velger produkt!

Jotun Lady interiørbeis sier dette på Deres nettside: "år inspirasjonen hentes fra naturens egne farger og materialer, vil interiøret fremstå med en unik og naturlig harmoni."


Fargekart Lady Interiørbeis


Fargekart Lady Interiørbeis

 
Lady interiørbeis farge drivved, fra inspirasjonssiden
Så er det gulvene. Hva velger vi her? I hyttas to ganger har jeg mest lyst på gulvbelegg fordi det er enkelt å vaske og tåler masse søle og vann (noe det er mengder av på hytta…) Alle andre gulv blir nok tregulv som vi behandler med et eller annet. På soverommene har jeg mest lyst til å male gulvene, men vet ikke om dette blir rart når alt annet er beiset?? Usikker her, men liker malte gulv.
Tyrilin beis, farge skumring
 Behandling av gulv er jo så mangt, så her får vi store vansker når valget skal tas. Olje, beis, voks, lakk! Hva velger vi og hva er enklest å holde rent? For meg er det bare en ting som gjelder: Gulvene skal være enkelt å rengjøre og vedlikeholdet skal være likt 0.

Beiset gulv, vet ikke farge

Oljet gulv, farge naturell brun

Når det gjelder fargevalg, så er det masse å velge i, men jeg ønsker meg i utgangspunktet er forholdsvis lyst gulv. Fargen skumring fra Jotun trebitt er ikke så ille. Dette er en beis, så da må gulvet lakkeres med mattlakk. Beis fører til mye jobb, men gulvet blir forholdsvis vedlikeholdsfritt i mange år hvis vi gjør et skikkelig arbeid og overholder tørketider (noe min tålmodighet ikke liker).
Behandlet med jernvitrol
Når det gelder fargevalg på utvendig kledning, så har vi vel mest lyst til å ha hvite vinduer og jernvitrol på veggene. Men jernvitrol er omdiskutert … Noen mener det er bra, og andre mener det er det verste du kan bruke. Det beste med jernvitrol er at når du har fått det på kledningen trenger du aldri å gjenta prosessen = vedlikeholdsfritt og billig. For meg er det beste med jernvitrol at fargespillet i treet er utrolig fint (etter min smak da). Hyttemannen er ikke gira på å bruke dette produktet pga. av all den negative omtalen, så vi må nok finne oss en annen farge.
 
Sotgrå vegg
 Hvilken farge det blir vet jeg ikke, men vi har ikke lyst på brun hytte, så brunfarge utgår selv om jeg synes det er fint når jeg ser brunbeisede hytter. Havner nok kanskje på sotsvart med hvitt rundt vinduene.. Hvis ikke kan jo en mulighet være Jotun Trebitt med fargen 9061 jernvitrol.

Jernvitrols fargeprosess

Jotun Trebitt beis, farge jernvitrol
 Vi har god tid på å ta disse valgene, så jeg skal nok klare å bestemme meg. Har du tips og ideer er det bare å skrive dette i kommentarfeltet nedenfor!

- Cathrine -

Kommentarer

 1. jepp, fargevalg er et studie i seg selv, - og jeg er ikke en ivrig elev. Gikk ut fra Rogers eminente hyttesider og testet ut Jotun Drivved og Valnøtt som han har brukt - og er foreløpig såre fornøyd med det på innerveggene:
  Drivved i soverom
  1/3 Valnøtt+2/3 Drivved i stue.
  Men vi har langt igjen til dette er bodd inn.

  Og fargen utenpå har vi ikke kommet til ennå....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips til fargevalg! :) Har vært inne å sett på Rogers hyttesider!

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Valget falt på malmfuru!

Godt fornøyd med hyttegulvet